Wil jij de volgende salesgoeroe worden? En kan je geen genoeg krijgen van de film The Wolf of Wall Street? Dan weet je wat je te doen staat! Begin een carrière in sales en blijf jezelf zo ontwikkelen dat je een sales professional wordt. Vind je het lastig om te starten met je sales carrière? De volgende zes tips toveren jou om tot een succesvolle verkoper!   1. Kennis en ervaring opdoen op school of in de praktijk Je sales carrière goed beginnen?Volg een opleiding of cursus! Je leert alle nodige verkoopvaardigheden en salestechnieken. Dit kan in allerlei varianten, waaronder voltijd, deeltijd, duaal of avondstudie. Heb je geen zin om (weer) de schoolbanken in te gaan? Dan kan je er ook voor kiezen om een sprong in het diepe te wagen en het in de praktijk te leren. Je zou stage kunnen lopen, tijdens een gewilde traineeship alles over sales leren of met een sales bijbaan starten. Je kunt echt ontzettend veel leren van een bijbaan als callcenter medewerker of klantenservice medewerker. Ben je opzoek naar een vaste baan, dan is de functie van Accountmanager misschien iets voor jou. In plaats van honderden (potentiële) klanten te bellen op één dag, ben je dé contactpersoon voor een aantal klanten van jouw bedrijf en werk je intensief samen met hen.

2. Ga aan de slag bij een bedrijf waar jouw passie ligt Weet jij wat jou drijft? Wat jouw passie is? Of raak jij enthousiast over een bepaald thema of onderwerp? Vind dan een baan waarin jij je passie en enthousiasme kwijt kunt! Zo heb je meer plezier in je werk, ben je gemotiveerd en heb je de drijfveer om klanten binnen te halen. Heb jij bijvoorbeeld een passie voor groene energie? Dan is het misschien een goed idee om zonnepanelen te verkopen. Ben jij helemaal weg van een specifieke organisatie? Solliciteer dan bij hen! De klant merkt jouw passie en oprechtheid op. Grote kans dat je andere mensen sneller enthousiast krijgt over het product of de service die jij aanbiedt. Heb je een werkplek gevonden die goed aansluit bij jouw passie en drijfveren? En blijf je steeds nieuwe dingen leren, die bijdragen aan je ontwikkeling als sales professional? Blijf daar dan lang hangen, zodat je daar alles, maar dan ook echt álles, kunt leren over het sales vak.

3. Denk altijd vanuit de klant en speel in op veranderende koopgedrag Zorg dat je precies weet wat de potentiële klant wilt. Ga er niet meteen vanuit dat iedereen dat gloednieuwe product wilt hebben of die snelle service wilt afnemen. Richt je focus op het bieden van toegevoegde waarde voor degene die je aan de telefoon hebt. Stel goede vragen, luister met oprechte interesse en breng de wensen en interesses van je potentiële klant in kaart. Kom daarna pas met een passend aanbod. Salestechnieken veranderen voortdurend. Dat moet ook wel, want ook het aankoopgedrag van kopers is drastisch verandert. Waar de verkopers vroeger veel en snel praatten en de klant onder druk zetten, werkt deze techniek tegenwoordig niet zo goed meer. Tegenwoordig heeft je potentiële klant al veel informatie verzameld vóórdat hij of zij met jou in gesprek gaat. Zij kunnen op internet producten met elkaar vergelijken, ervaringen van anderen lezen of prijsvergelijkingen maken. Daarom is het cruciaal dat je als verkoper toegevoegde waarde biedt. Verander dus mee met de tijd. Volg cursussen, bezoek seminars en lees vakbladen om op de hoogte te blijven. Zo word en blijf je een succesvolle sales professional!

4. Blijf altijd leren, van anderen en van je eigen fouten Bestudeer je (succesvolle) collega’s en leer wat voor hen wel of niet werkt. Wees niet bang om hen vragen te stellen en zorg dat je zoveel mogelijk van ze leert. Wees ook niet bang om fouten te maken. Van fouten leer je immers. Probeer zoveel mogelijk tips and tricks uit om uiteindelijk een verkoopstrategie te vinden die voor jou werkt! Bedenk wel dat je strategie niet in beton gegoten kan worden. Per keer stem je je tactieken haarfijn af op de persoon waar je op dat moment contact mee hebt.

5. WEES ALTIJD OPEN EN EERLIJK Blijf altijd eerlijk! Richting je collega’s, maar ook richting je potentiële klant. Stelt iemand je een vraag, waar je het antwoord eigenlijk niet op weet? Ga dan niet zomaar iets verzinnen. Geef eerlijk toe dat je het antwoord niet weet en dat je het gaat navragen. Moet je een product verkopen? Ga dan niet overdrijven, maar vertel open en eerlijk wat de voordelen zijn. Niemand wil in zee met een onbetrouwbare verkoper! Op een gegeven moment val je door de mand en gaat je oneerlijkheid tegen je werken.

6. Stel realistische doelen, maar zorg vooral dat je gemotiveerd bent!

De meest succesvolle professionals stellen doelen. Zo ook sales professionals. De meningen zijn er echter over verdeeld of omzetdoelstellingen en targets stimulerend of juist verlammend werken. Zeker, het nastreven en behalen van doelen kan motiverend werken. Maar het draait vooral om motivatie! Motivatie is van grote invloed op ons menselijk gedrag en dus bepaalt het ook hoe jij als verkoper je werk doet. Je moet vooral intrinsiek gemotiveerd zijn in je werk, omdat je dan vanuit jezelf de prikkel voelt om écht ervoor te gaan. Ben je vanuit jezelf gedreven om de volgende salesgoeroe te worden? Dan bereik je vaak betere resultaten voor de lange termijn.

Menu