Inbound vs. outbound sales

Wat is het best voor jouw organisatie?

Als salesmedewerker weet je dat deze twee verkoopmethoden cruciaal zijn. In de blog van vandaag gaan we in op de basisprincipes van inbound en outbound sales. Of je een ervaren salestijger bent of nieuw bent in het vak; je zal de strategieën nóg beter begrijpen en toepassen. Dus laten we beginnen!

 

Wat zijn de verschillen tussen inbound en outbound sales?

Het belangrijkste verschil tussen de twee technieken is dat outbound veel agressiever is dan inbound. Outbound sales is een klassieke methode, waarbij een salesmedewerker willekeurige leads contactert. Inbound sales richt zich daarentegen op het opbouwen van een relatie met hun leads, door middel van waardevolle en relevante inhoud,

 

Inbound sales

Behoefte, uitdagingen en doelen van de individuele koper staan centraal binnen inbound sales. Het is niet een doel om de verkoop zo snel mogelijk rond te krijgen, maar om zoveel mogelijk informatie over de klant te vergaren.

Deze methode legt de nadruk op het optimaliseren van de lead flow. Elke digitale handeling van de lead wordt vastgelegd, zodat salesprofessionals gepersonaliseerde verkoopbenadering kunnen ontwikkelen. Op deze manier trekt de koper zichzelf als het ware door het verkoopproces.

 

De nadelen van inbound sales

Maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan inbound sales.

  • Inbound sales is een techniek die een lange adem vergt. Het kost tijd om de band op te bouwen.
  • Geen garantie. Wellicht heb je inmiddels maanden gewerkt aan het opwarmen van een lead. Je bent zichtbaar, bouwt geloofwaardigheid op en biedt waardevolle content. Dit is een nauw opgezet proces en een onderbreking in deze strategie, kan resulteren in het kwijtraken van de lead.
  • Je moet continu aanpassen. Omdat de strategie is gepersonaliseerd op de individuele behoeftes, zal je elke keer opnieuw moeten aanpassen.

 

Outbound sales

Wanneer je outbound sales toepast, kun je ten alle tijden leads benaderen, ongeacht hoe ver ze in de marketingfunnel zitten. Daarnaast is deze techniek makkelijk te meten en op te schalen. Na verloop van tijd weet je exact hoeveel e-mails of telefoongesprekken een salesmedewerker moet plegen om een deal binnen te halen. Zodra je de juiste methode hebt gevonden, neem je meer medewerkers aan en schaal je salesafdeling.

 

De nadelen van outbound sales

  • Deze techniek is onpersoonlijk, waardoor jouw leads een minder positieve associatie kunnen krijgen met jouw organisatie.
  • Lagere succespercentages. Omdat je niet filter in kwaliteit leads, zijn er minder leads die tot deal worden omgezet.

 

Welke salestechniek past bij jou?

Beide technieken hebben hun voor- en nadelen. Skondras adviseert altijd te kiezen voor de methode die binnen jouw organisatie past. Maar staar je niet blind op één aanpak. A/B test beide methodes en analyseer de resultaten. Alleen zo kom jij tot de beste salestechniek voor jouw klanten.

 

Hulp nodig?

Skondras ondersteunt graag waar nodig. Van het ontwikkelen tot een outbound sales strategie tot het trainen van je salesteam. Ons team heeft jarenlange ervaring bij het verbeteren van verkooppresentaties van organisaties. 

Stel je vraag of neem direct contact op.

 

Deel dit bericht

Maak kennis met ons!

Laat u ontzorgen en helpen
bij uw omzetgroei. Op basis van uw vraagstuk laten we u de mogelijkheden zien.

Stijn Skondras – Oprichter

Onze meest recente artikelen

Elektrisch automerk BYD scoort dankzij Skondras

BYD fabriceert 100% elektrische (vracht)wagens, zonnepanelen, thuisbatterijen en meer. Een veelbelovende speler op deze concurrentiële groeimarkt, maar qua detachering en prospectie konden ze nog wel wat hulp gebruiken … Skondras to the rescue, met een...

Voorkom veelgemaakte fouten in B2B-leadgeneratie!

De 3 grootste fouten onthuld Heb jij je ooit afgevraagd waarom sommige B2B-leadgeneratie-inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren? In dit artikel onthullen we de drie grootste fouten die organisaties maken bij het vinden, converteren en...

Maak kennis met ons

Vrijblijvende kennismaking

Uw uitdaging staat centraal! We denken graag met u mee om de mogelijkheden te bespreken. Onze uitgangspunten zijn ontzorgen en omzetgroei van uw organisatie. Hopelijk tot binnenkort!