Sales tips voor coronatijd – het gaat over zelf-leiderschap

Sales tips ten tijden van het coronavirus – het gaat eerst over zelf-leiderschap voordat je kunt leiden

Skondras zal in de tijd van het coronavirus die zoveel druk geeft, regelmatig visie – blogs publiceren die ondernemers, sales managers, marketing managers en directie sales tips geven hoe je vanuit sales optiek om moet gaan met deze crisis. Cases delen, nieuwe succesverhalen. Om te delen wat wij zien in de markt, bij mensen wat werkt, en wat niet werkt. Want er wordt nogal wat gevraagd van jou, als verantwoordelijke over sales.

Met meedenken (door sales tips) én meedoen (door lead generation en sales profielen inhuren) staat Skondras meer dan ooit naast je om de stress uit sales te halen en te zorgen dat sales, die uiteindelijke alle salarissen betaalt, zoveel als mogelijk blijft doorlopen. Als je hulp nodig hebt, wilt sparren, of gewoon eens wilt praten met één van onze sales experts en stoom wilt afblazen, bel 020-4499415, 03/ 500.95.81 of mail ons naar sales@skondras.nl, hulplijn@skondras.be.

Leiderschap eerst

Dit zijn intense tijden. Het coronavirus zet enorme druk op onze maatschappij en onze economie. Verkoop, in deze tijd is belangrijker dan ooit, en gaat zelfs over overleven als bedrijf.
De spanning, op ons is reëel en voelbaar. De vraag is niet of hij er is, maar hoe je als manager en directie daar mee omgaat.

Het begint met zelf-leiderschap

Als manager, directie kun je je nu niet permitteren om zelf in angst of zelfs paniek te gaan. Angst zorgt dat je niet meer helder ziet en andere keuze maakt, dan je normaal deed. Of gewoon maar de dingen blijft doen die je altijd al deed, maar dan met meer druk en drive, hardwerken en veel uren draaien.

Er zijn bedrijven die met hun bestaande bedrijfsvoering en propositie beter draaien dan ooit, maar vaak moet je als manager, directie nieuwe, zeer belangrijke keuzes maken omdat er nu andere acties nodig zijn. Je moet blijven zien wat voor een nieuwe trends er zich ontwikkelen, en hoe daar op in te spelen. Wellicht heeft je bedrijf een nieuwe propositie te ontwikkelen, met een nieuw verhaal (messaging) of ontstaan er zelfs nieuwe doelgroepen? Moet je op andere manier je (nieuwe) doelgroep gaan benaderen?

Je voelt die druk, die is reëel maar wel buiten je. Hoe zorg je dat dit geen angst of stress is die in je komt en die je helderheid en keuzes op verkeerde manier beïnvloed? Heel belangrijk om te realiseren: jij bent niet die druk, die is buiten je en die blijft. Hoe je daar mee omgaat is wel jouw keuze. De druk gaat niet weg door in een volledige actie modus te gaan. In alleen maar doen is geen ruimte waarin de noodzakelijk ideeën, de inzichten naar je toekomen.

Neem bijvoorbeeld regelmatig een pauze, loop even thuis of op kantoor, en probeer je hoofd even niet te gebruiken, door bijvoorbeeld heel simpel te voelen hoe je voeten de grond raken. Voel tijdens het lopen je ademhaling. Loop naar het toilet en was je handen als je op kantoor doorwerkt. Doe een stretch of fitness oefening. Als je zo weer met jezelf verbindt, kun je ook voelen dat de druk buiten jou is maar dat het niet in je is. Voel je stress of angst opkomen? Stop! Alleen maar in doen schieten, zal je niet helpen om de druk weg te halen.

Teamgericht denken en community gebaseerde oplossingen

Realiseer je dat je het ook niet allemaal alleen kunt doen en hoeft te doen. Deze crisis in het groot vraagt community denken om het op te lossen. Dat geldt ook op bedrijfsniveau. Ook jij als manager, directie hoeft het niet allemaal alleen te doen. Deze crisis vraagt om team denken. Nodig bijvoorbeeld al je collega’s ook uit om mee te denken hoe om te gaan met de crisis vanuit verkoop perspectief. Vraag hun om op te staan als leider en mee te denken en met ideeën te komen.

Toon daarin ook je kwetsbaarheid en geef ook aan je collega’s aan als je het even niet weet, en vraag hen om mee te denken. Doen alsof je het allemaal voor elkaar hebt, gaat jou en je bedrijf niet helpen en kost je onnodig veel energie. Eerlijkheid en transparantie wat er bij jou speelt, nodigt andere mensen ook weer uit je te helpen. Want dat is wat mensen ten diepste ook willen, elkaar helpen. Vraag ook om sales hulp, want er is zoveel hulp beschikbaar als je het wilt zien. In kwetsbaarheid tonen zit trouwens een grote kracht.

Verantwoording nemen voor je eigen gezondheid

Een ander punt is je eigen gezondheid. Als je ziek wordt, valt er sowieso weinig te leiden of te managen. Het is meer dan ooit een verantwoordelijkheid zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen zodat jezelf gezond blijft en zo niet de overbelaste gezondheidzorg verder onder druk zet. Want dat lijken mensen wel eens te vergeten: niet iedereen wordt of zal ziek worden door het virus, je moet daarvoor een opening hebben. En die opening creëer je in veel gevallen zelf.

En we weten eigenlijk heel goed wat er nodig is om gezond te blijven. Gezond eten en drinken (wellicht nu extra Vitamine C) op tijd naar bed, sporten (kan ook thuis, zie o.a. deze thuisfitness app Sworkit) voldoende slaap en wellicht het belangrijkste: geen stress. Want als iets je immuniteitssysteem wel ondergraaft is het stress. Zo zijn we weer rond: de druk die er nu is hoeft niet te resulteren in stress in jou.

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben of nog meer sales tips zoekt, neem dan gerust contact op met ons.

Deel dit bericht

Maak kennis met ons!

Laat u ontzorgen en helpen
bij uw omzetgroei. Op basis van uw vraagstuk laten we u de mogelijkheden zien.

Stijn Skondras – Oprichter

Onze meest recente artikelen

Elektrisch automerk BYD scoort dankzij Skondras

BYD fabriceert 100% elektrische (vracht)wagens, zonnepanelen, thuisbatterijen en meer. Een veelbelovende speler op deze concurrentiële groeimarkt, maar qua detachering en prospectie konden ze nog wel wat hulp gebruiken … Skondras to the rescue, met een...

Voorkom veelgemaakte fouten in B2B-leadgeneratie!

De 3 grootste fouten onthuld Heb jij je ooit afgevraagd waarom sommige B2B-leadgeneratie-inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren? In dit artikel onthullen we de drie grootste fouten die organisaties maken bij het vinden, converteren en...

Maak kennis met ons

Vrijblijvende kennismaking

Uw uitdaging staat centraal! We denken graag met u mee om de mogelijkheden te bespreken. Onze uitgangspunten zijn ontzorgen en omzetgroei van uw organisatie. Hopelijk tot binnenkort!