B2B leads: wanneer is een lead een sales opportunity?

Dit is een vraag die altijd al voor verwarring heeft gezorgd binnen het genereren van B2B leads. Zolang wij voor salesorganisaties werken, is het een punt van discussie. De reden? Er is geen unieke, universele definitie van een saleskans. Toch kent een sales opportunity wel enkele basiskenmerken. Weet u wat deze kenmerken zijn, dan kunt u échte kansen beter inventariseren en managen. In deze blog geven we u handvatten voor het beoordelen van saleskansen, zodat verkopers hun tijd en energie voortaan efficiënter besteden.

Hoe beoordeelt u een sales opportunity?

Kort gezegd zijn saleskansen gekwalificeerde B2B leads. Het voldoet aan bepaalde, specifieke criteria. Dat betekent dat de opportunity een hoge waarde voor het bedrijf aangeeft, of een hoge kans op sluiting belooft.

Omdat ieder bedrijf een andere reeks of combinatie van criteria hanteert voor het bepalen van de kwaliteit van B2B leads, ontstaan er verschillen in verkoopprocessen. Om toch eenduidigheid te krijgen in het kwalificeren van B2B leads, moet u met enkele criteria rekening houden. 

Beoordeel alle sales opportunities/kansen aan de hand van de drie volgende criteria:

1. Pijn van uw B2B leads

Pijn ligt aan de basis van elke échte sales opportunity binnen het genereren van B2B leads. Uw prospect moet een soort pijn voelen, een probleem ervaren, een issue hebben. Mensen kopen meestal om hun pijn te verlichten. Is er geen pijn? Dan is de kans op een verkoop klein.

Het is de taak van de verkoper om die pijn te identificeren. Om succesvol te zijn in de verkoop, moet een sales rep de juiste vaardigheden ontwikkelen, om die pijn op een natuurlijke manier aan het licht te brengen. Het vastleggen van een aantal specifieke vragen kan helpen om tijdens gesprekken hieraan sturing te geven. Ook kunnen de antwoorden op deze vragen voorwaarden zijn voor de verdere ontwikkeling van een MQL naar een SQL.

2. Interesse van uw prospect

Het volgende punt om te adresseren is interesse. Een prospect kan zich bewust zijn van zijn/haar probleem, maar dat betekent nog niet dat hij/zij ook geïnteresseerd is in het oplossen van het probleem. Als het probleem al vele jaren bestaat, waarom zou het probleem nu wél opgelost moeten worden? Wat is de investeringsbereidheid?

3. Aansluiting tussen uw oplossing en de behoefte van uw prospect

Vind uit in hoeverre uw product of dienst past bij de prospect. Als de prospect een dringende behoefte heeft en een sterk verlangen om het probleem op te lossen, dan lijkt het een mooie saleskans. Maar is jullie oplossing geschikt voor bedrijven vanaf 100 werknemers, terwijl de prospect met 10 mensen werkt? Dan is het nog maar de vraag wat uw kansen zijn om de deal te sluiten.

B2B leads zijn dus een prospect die een pijn heeft, behoefte heeft aan het oplossen van die pijn en waarbij uw oplossing ‘past’. Daarnaast kan de verkoper nog doorvragen op budget, de tijdlijn en de beslissingsbevoegdheid van de contactpersoon om zo de B2B leads verder BANT te kwalificeren.

Nieuwe B2B leads genereren? Kies voor sales outsourcing

Hulp nodig bij B2B lead generatie, of heeft u een andere sales vraag? Met onze sales outsourcing diensten helpen we bedrijven met hun salesuitdagingen. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op, dan kijken we samen of we elkaar kunnen helpen.

Deel dit bericht

Maak kennis met ons!

Laat u ontzorgen en helpen
bij uw omzetgroei. Op basis van uw vraagstuk laten we u de mogelijkheden zien.

Stijn Skondras – Oprichter

Onze meest recente artikelen

Elektrisch automerk BYD scoort dankzij Skondras

BYD fabriceert 100% elektrische (vracht)wagens, zonnepanelen, thuisbatterijen en meer. Een veelbelovende speler op deze concurrentiële groeimarkt, maar qua detachering en prospectie konden ze nog wel wat hulp gebruiken … Skondras to the rescue, met een...

Voorkom veelgemaakte fouten in B2B-leadgeneratie!

De 3 grootste fouten onthuld Heb jij je ooit afgevraagd waarom sommige B2B-leadgeneratie-inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren? In dit artikel onthullen we de drie grootste fouten die organisaties maken bij het vinden, converteren en...

Maak kennis met ons

Vrijblijvende kennismaking

Uw uitdaging staat centraal! We denken graag met u mee om de mogelijkheden te bespreken. Onze uitgangspunten zijn ontzorgen en omzetgroei van uw organisatie. Hopelijk tot binnenkort!